Consulat de la République du Bénin aux Pays-Bas

Home

Visum Benin

Visumaanvraag

Visa application

L'Obtention d'un visa

Vaccinatieboekje

Aangetekend-zegel

Informatie

Beniners in Nederland

Les Béninois aux Pays-Bas

Links

Contact

Ambassade in België

Ambassade aux Belgique

Informatie over Benin

Benin ligt in West-Afrika. Het grenst in het westen aan Togo, in het noordwesten aan Burkina Faso, in het noordnoordoosten aan de republiek Niger en in het oosten aan Nigeria. In het zuiden ligt het aan de Golf van Guinée.
Tot 1975 was het land bekend onder de naam Dahomey. Op 1 augustus 1960 werd het onafhankelijk van Frankrijk.

[Kaart Benin]

Feiten in het kort

Officiële naam: République du Bénin
Oppervlakte: 112 622 km2
Aantal inwoners: ongeveer 10 miljoen
Bevolkingsdichtheid: 62/km2
Volkslied: l'Aube Nouvelle
Officiële landstaal: Frans
Hoofdstad: Porto Novo
Residentie: Cotonou
Regeringsvorm: Presidentiële Republiek
Administratieve indeling: 6 provincies
Bevolking: Fon (39%), Yoruba (12%), Adja, Bariba (8%), Somba (7%)
Religie: Etnische religies (65%), Rooms-Katholicisme (18%), Islam (15%),
Protestantisme (3%)
Gemiddelde levensverwachting: 53 jaar
Alfabetisatie: meer dan 50% van de mannen is analfabeet, bijna 80% van de
vrouwen
Tijdzone: UTC+1
Nationale feestdag: 1 augustus (Onafhankelijkheidsdag)
Munteenheid: Franc CFA (Communauté Financière Africaine); 1 € = 665
Franc CFA
Export: ter waarde van ca. 600 miljoen euro per jaar


Van afvalblik gemaakt olielampje. (Foto: Fred Marschall)

Geschiedenis

In de 17de eeuw besloeg het koninkrijk Dahomey een aanzienlijk deel van West-Afrika. Het was een welvarende staat die slaven verhandelde aan de Europeanen, vooral aan Portugezen en aan Nederlanders. De kust ervan raakte dan ook bekend als de 'Slavenkust'.

Vanaf de 18de eeuw viel het koninkrijk uiteen, zodat de Fransen er in slaagden in 1892 een groot deel van het gebied onder controle te krijgen. In 1899 werd het land opgenomen in Frans West-Afrika.

In 1958 verkreeg het land autonomie als de Republiek Dahomey. Op 1 augustus 1960 werd Dahomey volledig onafhankelijk.

De volgende twaalf jaar zou het land geplaagd worden door etnische conflicten. Er vonden verschillende staatsgrepen en machtswisselingen plaats. Het politieke toneel werd gedomineerd door Sourou Apithy, Hubert Maga en Justin Ahomadegbé, die elk een verschillend deel van het land vertegenwoordigden. Deze drie figuren sloten een overeenkomst na de door geweld ontsierde verkiezingen van 1970 om een presidentiële raad te vormen.

In 1972 werd deze presidentiële raad omver geworpen door een militaire staatsgreep onder leiding van Mathieu Kérékou. Hij voerde een marxistisch bewind en doopte het land in 1975 om tot de République Populaire du Bénin, de Volksrepubliek Benin.

Eind jaren '80 verliet Kérékou de marxistische ideologie na een economische crisis en besloot opnieuw een democratie tot stand te brengen. De République Populaire du Bénin werd in 1990 gewoon République du Bénin.

Sindsdien worden er verkiezingen gehouden: elke vier jaar voor de Assemblée National (de nationale vergadering met 83 zetels) en elke vijf jaar voor een nieuwe president (staatshoofd/regeringsleider).

Geografie

De meeste inwoners van Benin zijn woonachtig in de zuidelijke kustvlakten. Daar bevinden zich dan ook de grootste steden, zoals Porto Novo (de hoofdstad) en Cotonou (waar de regering zetelt).

Door het land stromen verschillende rivieren, zoals de Kouffou, de Mono, de Zou, de Ouemé die door Porto Novo stroomt, de Okpara die een deel van de grens met Nigeria vormt en de Niger die de grens met de republiek Niger vormt.

De grootste stad van het land is Cotonou met 691.000 inwoners (2005), met een zeehaven en met de enige internationale luchthaven van het land. Een andere grote stad in het zuiden is Abomey (386.000 inwoners), de vroegere zetel van het hof van de koningen van Abomey.
De officiële hoofdstad Porto Novo is met 234.000 inwoners de derde stad van het land. Noordelijker liggen de steden Djougou (203.000 inwoners), Parakou (164.000), Bohicon (125.000) en Kandi (108.000).

Het land heeft verschillende nationale parken: Pendjari in het noordwesten, aan de grens met Burkina Faso, en het Parque W. in het noordoosten, aan de grens met Niger. In het noordwesten bevindt zich de Atacora-bergketen.

Demografie

In Benin leven ongeveer 40 verschillende etnische groepen. De grootste groep wordt gevormd door de Fon. De belangrijkste andere etnische groepen, of stammen, zijn de Yoruba, de Adja, de Somba en de Bariba. De meeste stammen hebben hun eigen taal. Het Frans, dat vooral in de grote steden wordt gesproken, is de officiële taal. Naast dat Frans zijn het Fon en het Yoruba de meest voorkomende talen.

Lokale godsdiensten, zoals de vodun, vormen de grootste groep religies in Benin, al is een aanzienlijk deel van de bevolking (ook) christen (vooral rooms-katholiek) en moslim. De lokale gebruiken en tradities zijn vaak verweven met die van buitenlandse religies.

Economie

De economie van Benin is nog minder ontwikkeld en drijft vooral op landbouw, katoenteelt en regionale handel. De productie in het land stijgt gemiddeld met vijf procent per jaar, maar de bevolking groeit sneller. De inflatie is de laatste jaren afgenomen.

Om de economie verder te versterken zoekt Benin buitenlandse investeerders (China is een belangrijke investeerder) en probeert men het toerisme aan te zwengelen. Er wordt ook geïnvesteerd in nieuwe voedselverwerkende technieken en landbouwproducten. Hoewel aanvankelijk wijfelend, voert de regering een politiek van privatisering.

Toerisme

Benin beschikt op toeristisch gebied over een aantal bezienswaardigheden die een bezoek meer dan waard zijn. Het paaldorp Ganvié in de lagune is een absolute trekker, net als de vogelrijke wetllands en de walvissen voor de kust. De fortachtige Tata-Somba, lemen huizen, in het noorden zijn bijzonder. En ook de python-verering of de voduncultus in het algemeen kan op terechte toeristische belangstelling rekenen.

De tekst van dit hoofdstuk is grotendeels ontleend aan de brochure Stichting Le Pont. Een 'brug' tussen Afrika en Europa. Amsterdam, 2008

Meer informatie over Benin is te vinden in de Petit Futé Country Guide Le Guide du Bénin. ISBN 2746915987 / 9782746915985 (€ 16,-). Meer gegevens en de mogelijkheid om te bestellen vindt u op http://www.petitfute.com.

Een toeristische kaart van Benin (schaal 1:600 000) is uitgegeven door IGN, kaartnummer 85005 (€ 8,70). Meer gegevens en de mogelijkheid om te bestellen vindt u op www.ign.fr.

Sitemap | Disclaimer | Copyright 2014 Consulat de la République du Bénin aux Pays-Bas | Designed by Nederlink webdesign